Klik venligst
Klik venligst-Klik venligst-

Del på Facebook   Print siden

65% mener at de er gode til at undgå madspild i ferien

Forside
Mandag 8. juli 2019 kl. 11:00

65% mener at de er gode til at undgå madspild i ferien
Fotograf: Josephine Amalie Moldow.


En række ny gode råd kan få danskerne til at blive endnu bedre.

Over halvdelen af danskere mener selv, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien, viser en ny undersøgelse fra KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad i forbindelse med bevægelsens 11 års fødselsdag.

Ferietiden er omsider over os. Nogle af os har sikkert prøvet at være i en situation, hvor man tager hjem fra sommerhuset eller ferieboligen og er nødt til at smide en del mad ud, som man ikke fik spist op under ferien. Og derhjemme venter der frugtskålen og køleskabet, hvis indhold er blevet dårlig mens man har været væk på ferien. Heldigvis siger over halvdelen af danskerne, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien.

Ny undersøgelse fra KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad i forbindelse med bevægelsens 11 års fødselsdag viser at danskerne mener selv, at de er gode til at undgå madspild i forbindelse med ferien. Hele 65 % af danskerne svarer, at de er gode til at undgå madspild både inden og efter ferien. Og det er især kvinder på 60+ fra Nordjylland, som er gode til ikke at lade maden gå til spilde.

15 % af respondenter svarer, at de har madre ster i køleskabet, der bliver smidt ud inden de tager afsted på ferie. Og kun 6 % svarer, at der er ofte madrester på feriedestinationen, der ender med at blive smidt ud, når de rejser hjem.

"Det er positivt at se at så mange danskerne har fokus på madspild i forbindelsen med ferien", siger stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul. "Vi skal naturligvis huske, at der kan være forskelle på hvad folk siger i en undersøgelse og hvad folk reelt faktisk gør i selve situationen. Men noget tyder på en positiv tendens og et skridt på vej i den rigtige retning. Kampen mod madspild har stået på i Danmark i 11 år, og det godt at se den blive så småt forankret hos danskerne - både til hverdag og på ferien."


Gode råd før, under og efter ferien
I disse uger tager mange danskere afsted på ferie - og nogle er allerede på vej hjem fra ferien. For at få de resterende danskere med på vognen til at blive endnu bedre til at stoppe madspild, har forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, der har igangsat kampen mod madspild for 11 år siden og fejrer i disse dage sin 11 års fødselsdag, formuleret en række gode råd.

1. Tøm køleskabet inden ferien: En uge eller to inden ferien skal du være opmærksom på at spise dig igennem dit køleskab. Grøntsager i grøntsagsskuffen og frugt i frugtskålen kan snittets og fryses. Gode madrester portionsopdeles og fryses. Så sparer du både penge og tid, du har mad i fryseren når du er hjemme igen og du undgår fordærvet mad, som byder dig velkommen hjem.

2. Spis op i sommerhuset og ferieboligen: Et par dage inden du skal hjem fra ferien, bør du starte med at spise hvad du har af madbeholdningen, så du ikke bliver nødt til at smide maden ud på feriens sidste dag.

3. Madopbevaring på vej hjem fra ferien: Husk at tage køletasker og køleelementer med til sommerhus et eller ferieboligen. Disse skal nemlig bruges til at opbevare din overskudsmad, som du tager med hjem, når du er på vej hjem fra ferien. Det er nemlig vigtigt at maden holder sig frisk, især hvis turen hjem er lang.


Undgå at hamstre ved All You Can Eat buffeter på ferien
"Noget, som kan bringe folks følelser i kog, er billeder af de mange efterladte tallerkener med næsten urørt mad ved All You Can Eat/All Inclusive morgenmadsbuffeter på hoteller i fx. Sydeuropa," siger Selina Juul. "En familie har været i gang med at hamstre alt for meget morgenmad på morgenmadsbuffeten, men opgiver til sidst at spise sig igennem det hele og forlader bordet med rigtigt meget uspist mad. Og sat i perspektiv, kan det vel at mærke foregå i sydlige lande, hvor for en del af de indfødtes adgang til mad er ikke altid en selvfølge."Selina Juul fortsætter:

"Man kan held igvis undgå madspildsfælden ved hotellets All You Can Eat/All Inclusive buffeter. Start med små smagsprøver. Første gang du går op til buffeten, tager du kun små smagsprøver fra de forskellige retter på din tallerken. Derved ved du næste gang du skal op til buffeten, hvilke retter du helst vil foretrække at spise, og hvilke du ikke vil spise. Vælg en lidt mindre størrelse tallerken ved buffeten. Fyld lidt mindre på tallerkenen - og husk at det er bestemt tilladt at gå flere gange op til buffeten. En lidt mindre størrelse tallerken kan også få dig til at levne mindre, og det mindsker også faren for at du overspiser. Tommelfingerreglen er, at du er velkommen til at øse op alt hvad du kan spise - men så skal du altså huske at spise alt, hvad du øser op. Det er vigtigt at huske, at vi skal ikke hygge os mindre, vi skal blot bestræbe os på at smide mindre ud - både på ferien og til hverdag."

Velbekomme og god sommer.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Brems for rådyret og kør katten over?
Brems for rådyret og kør katten over?
Forside
Vi har netop stillet uret til 'vintertid' og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr.
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
H.K.H. Kronprinsessen afslører årets Julemærke
Forside
Salget bidrager til et helt unikt dansk hjælpearbejde.
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Nyt videncenter skal styrke landdistriktsforskning
Forside
Videncenter for Landdistrikter skal formidle viden, give bedre overblik over
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Ny gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil
Forside
Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Vintertid: Så mange bilister har problemer i mørket
Forside
På søndag stiller vi igen uret en time tilbage, og med vintertiden bliver de lyse dage erstattet med mørke eftermiddage og tidlige aftener.
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Oplev nutidig Færøsk naturfortolkning
Forside
Kom og oplev nutidig Færøsk naturfortolkning i topklasse. Birgit Kirke præsenterer sine seneste fantastiske værker i Galleri Aadalen.
Nyt tiltag skal hjælpe unge til at begå sig på nettet
Nyt tiltag skal hjælpe unge til at begå sig på nettet
Forside
Danske børn og unge udsættes i stigende grad for it-relateret kriminalitet som grooming, misbrug af passwords og uønsket deling af billeder.
Randers Kommune har Danmarks bedste demensvenlige transporttilbud
Randers Kommune har Danmarks bedste demensvenlige transporttilbud
Forside
Randers Kommune fik ved deltagelsen i Demensalliancens topmøde et stort skulderklap for sine demensvenlige tiltag.
Udstilling i Helligåndshuset
Udstilling i Helligåndshuset
Forside
Åbningsdagene er fra torsdag den 31. oktober til og med lørdag den 2. november.
Stormøde om social udsathed og den gode borgerkontakt
Stormøde om social udsathed og den gode borgerkontakt
Forside
Onsdag den 23. oktober afholdt Udsatterådet sit årlige stormøde i Underværkets store sal.


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld