Forbruger

4000 gæster til Økodag på Krogsagergård: Glade køer og alvorlige udfordringer for økologien

Solen stod højt over Randers-området, da omkring 4000 besøgende søndag den 13. april 2025 mødte op på Krogsagergård ved Randers for at opleve Økodag — en tradition, der i 20 år har samlet danskere om at se økologiske køer blive sluppet fri på græs efter en lang vinter.

4000 gæster til Økodag på Krogsagergård: Glade køer og alvorlige udfordringer for økologien
Økodag på Kroghsminde ved Varde 13. april 2025. Foto: Brian Rasmussen
Af Dinny Eriksen 14. april 2025

Klokken præcis 12.00 blev dørene til stalden åbnet, og 75 økologiske køer sprang, hoppede og dansede ud i forårsgrønt græs til stor begejstring for børn og voksne.

En festdag for køer og mennesker

Økodag er ifølge arrangørerne både en festdag for dyrene og en anledning til at invitere byfolk ud på landet. Forperson i Økologisk Landsforening, Michael Kjerkegaard, deltog selv i festlighederne — dog længere mod vest — men hans glæde over arrangementet gælder hele landet.

”Det slår mig hvert år, at Økodag kan samle by og land omkring glæden ved god dyrevelfærd, natur og biodiversitet, som økologien står for. Danskerne valfarter til Økodag fra nær og fjern for at få en god dag på landet og se køerne springe ud på græsset. Det fylder mig med glæde, og jeg kunne se i går, at den glæde også fylder gæsterne. Det styrker min tro på, at vi kan lykkes med vores mission om at gøre økologi til norm i stedet for niche,” siger Michael Kjerkegaard.

Økodag slår rekord – men økologisk areal skrumper

På landsplan blev der søndag registreret omkring 110.000 gæster fordelt på 41 økologiske gårde. Krogsagergård ved Randers var blandt de mest besøgte i Østjylland.

Men selvom Økodag vokser som tradition, står økologien i Danmark over for alvorlige udfordringer. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det økologiske areal i Danmark er faldet med 5,74 procent siden 2021. Det er tredje år i træk, at antallet af økologiske landbrug er faldende — til trods for, at salget af økologiske varer i 2024 nåede et rekordhøjt niveau.

Minister: Udviklingen er bekymrende

Regeringen har et mål om, at det økologiske areal i Danmark skal fordobles inden 2030. Minister for grøn trepart, Jeppe Bruus (S), udtaler ifølge Ritzau:

”Jeg ser med stor alvor på, at udviklingen går den forkerte vej.”

Lørdag blev der præsenteret en politisk aftale, der skal vende udviklingen. Aftalen hæver blandt andet omlægningstillægget til 1800 kroner per hektar og øger de økologiske landmænds årlige faste tilskud til 1350 kroner per hektar. I alt skal 5,3 milliarder kroner fra landbrugsstøtten gå til initiativer i den grønne trepart frem til 2027.

Mejeriforeningen: Økodag er blevet en forårstradition

Økodag blev i år afholdt i samarbejde mellem Økologisk Landsforening og Mejeriforeningen. Fra 2026 overtager Mejeriforeningen som enearrangør af arrangementet.

Direktør for Mejeriforeningen, Henrik Damholt Jørgensen, roser landmændene for at åbne deres gårde for danskerne:

”En dejlig søndag. Glade køer, glade børn og voksne og landmænd, der gør en festdag ud af at køerne kommer på græs efter vinteren. Der er vist ingen tvivl om, at begivenheden har skrevet sig godt ind i danskernes forårstraditioner, siden det blev holdt første gang i 2005,” siger han.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Fakta om Økodag

  • Økodag blev første gang afholdt i 2005 med 10.000 gæster.
  • Siden har mere end to millioner danskere deltaget.
  • Økodag afholdes typisk i april, hvor de økologiske køer lukkes ud på græs.
  • Arrangementet støttes af Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.
  • 10 danske mejeriselskaber producerer økologisk mælk fra 320 økologiske landbrug.

Fremtiden for økologien i Randers og Danmark

Selvom Økodag 2025 blev en folkefest for store og små — også i Randers Kommune — peger udviklingen i det økologiske landbrug på, at det kræver politisk vilje og økonomisk opbakning at sikre flere marker med ø-mærket i fremtiden.

Køerne på Krogsagergård sprang søndag ud i sol og græs — men spørgsmålet er, hvor mange økologiske marker, de skal løbe ud på i de kommende år.

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Læs også: Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev