Annonce
Del på Facebook   Print siden

3F: 279 kommunale stillinger skal spares væk

Torsdag 12. maj 2016 kl. 21:50

3F: 279 kommunale stillinger skal spares væk
De tydelige budskaber kom frem på forskellig vis. Foto: RANDERSiDAG.dk


3F: 279 kommunale stillinger skal spares væk
Ingen kunne være i tvivl om de forskellige holdninger. Foto: RANDERSiDAG.dk
BILLEDGALLERI Fagforeninger, folkelige bevægelser og flere lokalpolitikere demonstrerede torsdag over hele landet. Det handlede om det såkaldte omprioriterinsbidrag.

Der blev demonstreret mod, at der laves en økonomisk aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), hvori der indgår et omprioriteringsbidrag. Demonstrationen i Randers fandt sted på Rådhustorvet.

Bag protesterne står initiativet Velfærdsalliancen, der støttes af mere end 125 fagforeninger, folkelige bevægelser og andre organisationer.

Tidligere formand for LO i Randers Ejvind Clemmensen bød de godt 200 fremmødte og de mange talere velkommen.

* BILLEDGALLERI - klik her.

I sin velkomst oplyste Ejvind Clemmensen, at Venstre og Konservative havde meldt afbud på grund af andre møder, mens Dansk Folkeparti havde tilkendegivet, at de ikke ønskede at deltage.

Formand for LO i Randers Inge-Lise Christensen oplyste i sin tale, at Velfærdsalliancen blev stiftet i januar 2016 af 14 københavnske fagforeninger, og at initiativet siden er vokset eksplosivt. I dag bakker mere end 110 fagforeninger, politiske partiforeninger, uddannelses-organisationer m.fl. op om bevægelsen under det fælles slogan: "Ja til tryghed - nej til milliardbesparelser".

Lokal LO-formand: Der er penge nok
"I Randers har vi ligesom i resten af landet skabt en bred alliance for alle, der er imod omprioriteringstyveriet," sagde Inge-Lise Christensen. Hun afviste, at det er nødvendigt med besparelser på velfærden.

"Der er penge nok, når vi ser hvordan pengene forsvinder i skattely" fastslog LO-formanden.

"Regeringen kalder det omprioritering. I LO Randers kalder vi det nedprioritering," afsluttede Inge-Lise Christensen.

Leif Plauborg talte som repræsentant Randers Lærerforening om besparelserne i skolerne.

"Den procentvise besparelse på skolerne i Randers kommune svarer i 2017 til, at det samme antal elever skal undervises af næsten 10 lærere færre. Det lyder måske ikke af så meget, men byrådet har besluttet at give ekstra timer til klasser med over 25 elever. Her bruger man det, der svarer til 14 lærere. Besparelsen svarer altså til 2/3 af de lærere. Over de næste tre år betyder, det at der vil være 30 lærere færre til at undervise det samme antal elever," oplyste Leif Plauborg.

Formand for 3F og næstformand i LO Randers Ole Christensen gav udtryk for, at omprioriteringsbidraget ikke alene får økonomiske konsekvenser, men også principielle politiske konsekvenser.

"Det vil nemlig svække det kommunale demokrati og selvstyre, fordi borgernes indflydelse begrænses, og kommunalpolitikerne mister indflydelse, når de centrale puljer erstatter bloktilskud.

Kampen mod omprioriteringsbidraget er derfor også en kamp for det nære demokrati," sagde Ole Christensen.

Randers skal spare 40,6 millioner næste år
3F-formanden forklarede, at hver enkelt kommune skal aflevere mange millioner af kroner i omprioriteringsbidrag. I Randers kommune svarer til, at der i 2017 skal spares 40,6 millioner.

"Besparelserne svarer til 279 medarbejdere i Randers kommune. Vi kan derfor se frem til afskedigelser og pres på de kommunale arbejdsforhold i de kommende år," mente Ole Christensen.

"Vi i LO Randers kalder det for omprioriterings-bedrag. Vi siger ja til velfærd og nej til bedrag," afsluttede Ole Christensen.

Hold fingrene væk
Socialdemokraternes borgmesterkandidat Torben Hansen slog fast, at partiet tager skarpt afstand fra omprioriteringsbidraget.

"Det rammer den helt nære velfærd i kommunerne, og for Randers kommunes vedkommende vil det samlet betyde besparelser på næsten 250 mio. kr. fra 2017-2019, hvis det ikke bliver lavet om," sagde Torben Hansen, som mener, at besparelserne kun kan tages fra børn, skole og ældre og udsatte. Ansvaret er entydigt Venstre-regeringens," sagde Torben Hansen.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat mener også, at omprioriteringsbidraget er et anslag mod det kommunale selvstyre og kommunernes velfærd.

"Det er fuldstændigt uholdbart, at pengene først tages fra kommunerne og velfærden, og dernæst i en eller anden form måske kommer tilbage - og så endda helt eller delvist øremærkede tilbage," sagde Torben Hansen.

SF's medlem af byrådet, Charlotte Broman Mølbæk, håber på, at finansminister Claus Hjort Frederiksen kunne følge demonstrationerne i de 72 kommuner landet over, for at se det signal og de store protester, som er overalt i landet.

SF accepterer ikke skattelettelser til erhvervslivet
SF i Randers vil ikke acceptere, at der gives skattelettelser til erhvervslivet i form af et reduceret dækningsbidrag, når der spares på de mest udsatte børn, unge og voksne i kommunen.

"Hvis vi får stoppet de kujoner, der sender penge i skattely, så vil det give omkring i alt fire mia. kr. - det kunne betyde omkring 200 mio. kr. til Randers kommune. Derfor foreslår vi, at Randers Kommune undlader at samarbejde med banker og investeringsselskaber, der hjælper med at sende penge i skattely", sagde Charlotte Broman Mølbæk.

Socialpædagog Lone Beider fra døgninstitutionen Holberghus fortalte, at mange år med omstrukturering, effektiviseringer og besparelser har lagt et stort pres på arbejdsmiljøet på de kommunale institutioner.

Ny ubekendt
"Nu står vi over for en ny ubekendt, nemlig omprioriteringsbidrag. Hvilken betydning kan det få, når kommunen melder ud, at det kommer til at koste job? Skal vi endnu en gang give køb på vores borgeres ret til selvbestemmelse? Og skal vi, som personale endnu en gang give køb på vores arbejdsmiljø," spurgte Lone Beider.

Tyveri ved højlys dag
Det Radikale Venstres borgmesterkandidat Mogens Nyholm angreb den blå blok i Folketinget:

"Først tvinger blå blok kommunerne til at spare ekstra meget på vores lokale velfærd. Og bagefter kommer de blå landspolitikere som en anden Robin Hood, og giver de samme penge ud til velfærdsordningerne ude i kommunerne," sagde Mogens Nyholm.

"For selvfølgelig gives der til de velfærdsområder, der er mest populære ude i vælgerskaren - vi lever jo i et meningsmålingsdemokrati. Det er Løkke og især Thulesen Dahl meget bevidste om," sagde Mogens Nyholm, som kaldte omprioriteringsbidraget for tyveri ved højlys dag, og et eklatant og utilgiveligt indgreb i det kommunale selvstyre.

Færre offentligt ansatte
Bjarne Overmark, Beboerlisten, beskyldte flertallet i Randers Byråd for konsekvent at have skåret ned på de bløde områder som daginstitutioner, skoler og ældreområdet.

"Siden Claus Omann Jensen blev borgmester, har det i 2014 og 2015 været sådan, at udgangspunktet for budgetforhandlingerne har været et basisbudget, hvor der på forhånd har været skåret én procent af det tidligere års budget, hvilket har ført til at bl.a. Beboerlisten på forhånd har været afskåret fra at deltage i vedtagelsen af budgettet for 2015 og 2016," sagde Bjarne Overmark.

Det fik en tilhører til at råbe "Du har jo selv peget på ham som borgmester," hvilket Bjarne Overmark erkendte med ordene:

"Ja, desværre! Men han har jo vist sig at være en organiseret aftalebryder sammen med Dansk Folkeparti".

Tre bekymrende dokumenter
Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen havde medbragt en rapport fra Socialstyrelsens task-force, en rapport fra BDO samt en plan fra Venstre og Dansk Folkeparti. De tre dokumenter karakteriserede han som "tre meget, meget bekymrende dokumenter", som dokumenterer, at Randers Kommune svigter udsatte børn og unge, og at Venstre og Dansk Folkeparti lægger op til at gennemtvinge nedskæringer for 23 millioner kroner om året på indsatsen for udsatte børn og unge.

Fuhr: Nedtælling for Løkke og Omann
Kasper Fuhr Christensen betragtede det store fremmøde, som en begyndende nedtælling for Lars Løkke som statsminister og Claus Omann Jensen som borgmester. Han mener ligeledes, at det bekræfter, at vælgerne vil have velfærd og tryghed, og derfor siger nej til omprioriteringstyveri og milliardnedskæringer Hvis man har Omann og Løkke ved magten, så er svaret på alle problemer nedskæringer.

Til lejligheden var der komponeret en fællessang om omprioriteringsbidraget. Tre medlemmer fra FOA sang for, på melodien Mester Jakob.

* BILLEDGALLERI - klik her.

Fakta
* Omprioriteringsbidraget blev indført af regeringen under økonomiforhandlingerne med Kommunernes Landsforening i sommeren 2015.
* Bidraget betyder, at kommunerne skal skære én procent af de kommunale budgetter til omprioriteringsbidraget i årene 2016 til 2019.
* Kommunernes beregninger viser, at kommunernes såkaldte serviceramme sænkes med 2,4 milliarder kroner i 2017, med 4,7 milliarder kroner i 2018 og over syv milliarder kroner i 2019.
* Midlerne skal udmøntes til prioriterede indsatser, som partierne på Christiansborg udpeger.
* Kommunernes Landsforening og regeringen har aftalt, at 1,9 af de 2,4 milliarder kroner i år skal tilbageføres til kommunerne.

Kilde: Finansministeriet


Af RANDERSiDAG.dk

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.



Kommentarer til artiklen:
med gode taler fra partier og foreninger, der alle gav udtryk for harme over omprioriteringsbidraget. For mig at se, har de ret i, at det hele drejer sig om en spareøvelse. Der bliver taget penge fra kommunerne og dermed fra os borgere. Måske kommer nogle af dem retur, men under alle omstændigheder skal der skæres i budgetterne, og hvad kan returpengene anvendes til? Til skattelettelser til erhvervslivet året efter? Eller til at investere i prestigeprojekter?
Er DF ved at melde sig ud af "samfundet"? Partiet havde i alt fald ikke ønsket at deltage. Heller ikke de øvrige i den såkaldte blå blok deltog i protesterne mod omprioriteringsbidraget. Det kan undre, at Venstre ikke havde bare én person, som kunne vise flaget i den time, hvor det foregik.
Går disse partier i virkeligheden ind for de åbenlyse forringelser, der kommer til at ske? Jeg er bange for, at det er endog meget tæt på sandheden!
Finn Rytter Larsen, 13-05-2016 00:02:37

Et fantastisk arrangement: sommervejr og gode talere. En dejlig oplevelse.
Tak til randersidag for referat og billeder.

Kirsten Lorentzen , 12-05-2016 23:59:38


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Forside

Fængselsdom afsagt for rocker ved fest i Randers
Fængselsdom afsagt for rocker ved fest i Randers
Randers
Advarsel til forældre: Ny trend med tørshampoo vækker bekymring
Advarsel til forældre: Ny trend med tørshampoo vækker bekymring
Forside
Vil du se det nyeste og bedste indenfor entreprenørmaskiner?
Vil du se det nyeste og bedste indenfor entreprenørmaskiner?
Forside
Samarbejdet mellem Sorelle og FLAPH: En hyldest til fællesskab og bæredygtighed
Samarbejdet mellem Sorelle og FLAPH: En hyldest til fællesskab og bæredygtighed
Forside
Randers Kommune støtter X Factor-finale med 700.000 Kroner: Arena Randers håber på balance
Randers Kommune støtter X Factor-finale med 700.000 Kroner: Arena Randers håber på balance
Forside
Denne udsigt kan blive din: Skovhaven i Hadsund - 4. marts 2023
Denne udsigt kan blive din: Skovhaven i Hadsund - 4. marts 2023
Forside
De bedste online casino spil i Danmark
De bedste online casino spil i Danmark
Forside
5 ting du ikke vidste om spil i Danmark
5 ting du ikke vidste om spil i Danmark
Forside
Et kig på spillelovgivningen for online casino i Norden
Et kig på spillelovgivningen for online casino i Norden
Forside
Få fuldt udbytte af havens grønne glæder
Få fuldt udbytte af havens grønne glæder
Forside
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder