Familie

11 år med succes: Familieiværksætterne skaber tryghed for førstegangsforældre

Familieiværksætterne i Randers har gennem 11 år hjulpet nybagte forældre med at få en god start på familielivet – både med faglig støtte og værdifulde sociale netværk.

11 år med succes: Familieiværksætterne skaber tryghed for førstegangsforældre
Foto: Canva
Af Rikke Lund 11. marts 2025

Et trygt fællesskab for nye forældre

For 11 år siden blev Familieiværksætterne startet som et tilbud til førstegangsforældre i Randers Kommune. Hensigten var at give de nybagte forældre en god start på familielivet gennem både faglig støtte og mulighed for at skabe langvarige venskaber. I dag er kurset stadig et populært tilbud, der hjælper mange nye familier med at navigere i forældreskabet.

At blive forælder for første gang er en stor og livsomvæltende oplevelse. Det kommer med både glæde og lykke, men også med en masse spørgsmål og bekymringer. For mange betyder det en helt ny hverdag, hvor man ofte føler sig usikker på, hvad der venter. Familieiværksætterne blev derfor startet for at give førstegangsforældre et trygt fællesskab, hvor de kan få sparring og støtte fra både fagpersoner og andre forældre.

Gravid1
Foto: Canva
Psykiatrifonden slår alarm: Giv børn og unge ret til behandling under udredning

Læs også: Psykiatrifonden slår alarm: Giv børn og unge ret til behandling under udredning

Skaber varige venskaber og netværk

Trine Dahl Sørensen og Jonas Hasselbalch Larsen var med på et af de allerførste kurser, og de har stadig kontakt til de forældre, de mødte dengang. “Vi har løbende kontakt til en anden familie derfra og også holdt nytårsaften med nogle af dem. Børnene legede sammen i nogle år og har haft meget glæde af hinanden,” fortæller Trine.

Kurset er opdelt i mindre grupper af 8-10 forældrepar eller soloforældre, som er sat sammen ud fra deres terminsdatoer. Dette skaber en god mulighed for at følge hinanden både under graviditeten og efter fødslen. For Ida og Mads Thamestrup Carstensen, der er tilflyttere til Randers Kommune, var det sociale aspekt en stor grund til, at de valgte at deltage. “Vi kunne godt tænke os at blive en del af et fællesskab. Så da vi hørte om tilbuddet ved første jordemoderbesøg, var vi ikke i tvivl om, at vi ville være med,” siger Ida.

Et tilbud, der giver tryghed

Familieiværksætterne drives nu som en fast del af sundhedsplejens tilbud i Randers Kommune. Det betyder, at forældrene får både hjemmebesøg og mulighed for at mødes i grupper. Kurset består af både før- og efterfødselsmøder, og hvert møde tager fat på relevante emner som ernæring, sprogudvikling, trivsel, fødselsforberedelse og meget mere.

Dorthe Taudal Jensen, ledende sundhedsplejerske i Randers Kommune, understreger, at målet er at give forældrene en følelse af tryghed. “Det er vores store ønske, at deltagerne starter deres forældreskab med en følelse af tryghed,” siger Dorthe.

En god start på forældreskabet

For både Ida og Trine har kurset været en vigtig støtte i starten af forældreskabet. “Jeg kunne læse mig til nok så mange ting, men dét at mødes med andre og snakke forventninger – dét har gjort en stor forskel,” siger Ida. Trine husker kurset som både givende og lærerigt, og hun siger, at det gav dem den nødvendige viden og ro til at føle sig mere sikre på forældreskabet. “Vi vidste ikke særlig meget om at være forældre. Men på kurset fik vi både viden og inspiration til forældreskabet og familielivet,” siger hun.

Det er et initiativ, der fortsætter med at skabe stærke bånd og tryghed for nye familier i kommunen.

Nyt børneunivers i Randers: Leg og kreativitet i Kulturhuset

Læs også: Nyt børneunivers i Randers: Leg og kreativitet i Kulturhuset

Børneloppemarked på Kirketorvet lørdag den 26. april

Læs også: Børneloppemarked på Kirketorvet lørdag den 26. april

Tilmeld dig vores nyhedsbrev