Nu åbnes naturperle i Læsten

Torsdag 14. marts 2019 kl. 13:05

Nu åbnes naturperle i Læsten
Borgmester Torben Hansen glæder sig over, at Randers vil kunne gøre naturperlen i Læsten Bakker tilgængelig. Foto: Kurt Helge


Nu åbnes naturperle i Læsten
Biolog Pia Boisen Hansen fra Randers Kommune fortæller om det enestående naturområde. Foto: Kurt Helge
BILLEDGALLERI Læsten Bakker har i århundreder ligget gemt og næsten glemt syd for Læsten by og tæt på statsskovene ved Fussingø. Bakkerne betegnes som en enestående naturperle.

Området på 300 hektar gøres nu tilgængeligt for publikum. Det sker i et samarbejde mellem Randers kommune og Den Danske Naturfond. Fonden har opkøbt et kerneområde på 60 hektar. Målet er at opkøbe yderligere arealer samt at indgå frivillige aftaler med lodsejere og landmænd i området.

Starten på at etablere den endelig tilgængelighed skete ved en rundvisning torsdag formiddag, hvor borgmester Torben Hansen og udvalgsformand Frank Nørgaard blev taget imod af biolog Pia Boisen Hansen, der er Randers Kommunes projektleder.

Budgettet er på 20 mio. kr., hvoraf de 5 mio. realiseres i første etape. Bl.a. skal der anlægges parkeringsarealer i den forbindelse, hvorefter området næsten ”passer sig selv”. Randers Kommune regner med en årlig driftsudgift på 100.000 kr.

Den centrale del af området er et stort kuperet terræn, der strækker sig langt mod vest og er smukkere, større og endnu mere spændende end det område, man kan se fra vejen mellem Læsten og Fussingø.

Når det hele bliver tilgængeligt, vil der være store bakker og dybe dale, kær, hede, overdrev, kildevæld, eng, krat, sø, mose, å og gammel skov. Bevoksningen består af primært enebærbuske samt birke- og egetræer, og så er der en vrimmel af lav vegetation. Intet vokser sig kæmpestort, fordi der er tale om sandede bakker, der aldrig er blevet gødet. I området har der været får og kvæg på græs, og det bliver der også i fremtiden. Året rundt. Får og kvæg får selskab af oddere og isfugle samt andre sjældne dyrearter.

Området er fredet. I foråret bliver der et offentligt møde, hvor planerne beskrives nærmere ikke mindst af hensyn til lodsejerne i området.

Allerede nu er der anlagt stier, så Læsten Bakker vil være et besøg værd for spadserende gæster i alle aldre. Og i løbet af året bliver den enestående naturperle åbnet yderligere.

Billederne i galleriet er fra en gråvejrsdag som i dag, hvor deltagerne bl.a. kravlede til tops på områdets højeste punkt, Kragebjerghøj, der er 57 meter over havet.

* Se BILLEDGALLERI på vor facebookside - klik her.

Af Kurt Helge

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


Borgmester Torben Hansen glæder sig over, at Randers vil kunne gøre naturperlen i Læsten Bakker tilgængelig.
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.