VL: Find 50 mio. til skolebørnene

Mandag 11. juni 2018 kl: 06:35

VL: Find 50 mio. til skolebørnene
Velfærdslistens Pernille Heibøl og Kasper Fuhr Christensen.
Folkeskolen i Randers er i knæ og har brug for en genopretningsplan, mener Velfærdslisten, der vil have politikerne i byrådet til at investere mindst 50 millioner kroner i folkeskolen.

Velfærdslisten kræver investeringer i skolebørnene

"Selv om lærere og pædagoger hver dag gør en stor indsats for vores børn, er folkeskolen i Randers i krise. Lærer-lockout, skolelukninger og nedskæringer har gjort stor skade på folkeskolen," siger siger Pernille Heibøll Sørensen, der er suppleant til byrådet for Velfærdslisten og til daglig arbejder som specialpædagog på skoleområdet i Randers Kommune.

Når politikerne i byrådet holder møde i dag mandag, kan der vedtages flere nedskæringer på folkeskolen. De såkaldte handleplaner kan fjerne 21 millioner kroner.

"Hvis planerne føres ud i livet, skal der uddeles fyresedler. Børn på specialskoler skal hives hjem. Og der skal lukkes kantiner," er byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, sikker på.

På byrådsmødet foreslår Velfærdslisten derfor, at byrødderne dropper nedskæringerne og i stedet beslutter, at der skal laves en genopretningsplan for folkeskolen. En genopretningsplan, der - hvis det står til Velfærdslisten - skal indeholde mindst 50 millioner kroner mere til folkeskolen.

"Langt de fleste folkeskoler har store underskud. Men de underskud er kun opstået, fordi politikerne har sat for få penge af til skolerne. Skolerne har handlet ansvarligt og forsøgt at undgå, at manglen på penge skulle gå ud over børnene. Men hvis spareplanerne føres ud i livet, straffer man skolerne for at prioritere børnene først," siger Pernille Heibøll Sørensen.

Ifølge Velfærdslisten skal genopretningsplanen ikke kun indeholde penge. Planen skal også sikre, at børn med særlige behov får den hjælp, barnet har brug for, og at barnets behov kommer først.

"I dag skal den enkelte skole selv betale størstedelen af regningen, hvis et barn fra skoledistriktet skal på specialskole. Det lægger op til kassetænkning. Mange forældre og fagpersoner oplever, at det er økonomi – og ikke barnets behov – der afgør, hvilken hjælp barnet får. Der er brug for et nyt system, der frem for kroner og øre sætter barnet i centrum. Barnets tarv skal komme i første række, siger Pernille Heibøll Sørensen.

Velfærdslisten mener, at urealistiske budgetforudsætninger er en stor del af forklaringen på, hvorfor skolerne har økonomiske problemer.

"Vi ved, at der kommer flere børn med særlige behov. Derfor er der brug for en større pengepose, der sikrer, at skolerne kan løfte opgaven og tage sig godt af alle børn, siger Kasper Fuhr Christensen.

Tag pengene fra 'Byen til vandet'
Velfærdslisten vil allerede nu have politikerne til at bestemme, at der skal investeres mindst 50 millioner kroner mere i folkeskolen. Hvor pengene skal komme fra, må politikerne finde ud af, når budgettet for 2019 skal lægges i efteråret. Men spørger man Velfærdslisten, er der ikke tvivl om, hvor pengene skal findes.

"Når man mangler penge, og det gør Randers Kommune, så må det vigtigste komme først. Og en stærk folkeskole, der giver vores børn den faglighed, tryghed og udvikling, de har brug for, er vigtigere end prestigeprojekter som for eksempel “Byen til vandet” og elitesport. Børnene må komme først," siger Kasper Fuhr Christensen.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.