Håndværk på skoleskemaet

Lørdag 9. juni 2018 kl. 09:00

Håndværk på skoleskemaet
Elever bygger på deres modelhus Foto: Ulrik Burhøj Jepsen


Håndværk på skoleskemaet
Matematiklærer Nasir er med sine elever til byg et hus. Foto: Ulrik Burhøj Jepsen
At være med til at bygge et hus på den lokale erhvervsskole giver børn fra folkeskolen gejst. De får mere lyst til at lære fx matematik, samtidig med at de kommer helt tæt på erhvervsuddannelserne, lyder det fra Tradium.

"Jeg tror, at mine elever får meget ud af at være her, og de ser, at uddannelse kan være mange ting. På den her måde bliver det meget praktisk for dem, og de oplever selv nogle af de discipliner, man skal kunne ved at tage en håndværkeruddannelse, siger Liza Thorndal Søndergaard, der er matematiklærer på Assentoftskolen.

Hendes 6. klasse har arbejdet med deres hus siden 3. klassetrin.

Hos Tradium i Randers arbejdes der målrettet med at få flere unge til at tage erhvervsuddannelser. Et af tiltagene er Byg et Hus, som er et projekt, erhvervsskolen søsatte for tre år siden, hvor elever i grundskolen får lov at snuse til håndværksfagene ved at bygge deres eget modelhus.

De begynder i 3. klasse og fortsætter med at bygge på huset, indtil de kommer på 6. klassetrin. Igennem dette arbejde har de da været i kontakt med elektriker-, tømrer-, maler- og murerfaget.

Udover at eleverne skal få et indblik i byggeriets fag, så er det, de lærer på besøgene ved Tradium koblet op på den øvrige undervisning, de har til hverdag.

"Vi har snakket om målestoksforhold for eksempel, at der er noget, der kan være større eller mindre end noget andet, og noget der ikke kan passe, siger Nasir Saleh-Hoseini, der er matematiklærer på Munkholmskolen i Randers og har sine elever fra 5. klasse med i murerafdelingen, hvor de blandt andet, skal lære at lægge fliser.

Projektets form gør også, at eleverne kommer tæt på hinanden og i fællesskab skal tage stilling til mange ting.
- Eleverne tager arbejdet med huset meget seriøst og bølgerne kan gå højt, når de skal tage stilling til, hvordan huset skal indrettes, fortæller Dorthe Schrøder, der underviser på bygningsmaleruddannelsen på Tradium.

Og i indretningen af huset får de også øjnene op for, hvordan man kan bo sammen på mange forskellige måder.

At eleverne kommer ud fra deres vante omgivelser og kommer til at lave et praktisk stykke arbejde har også en direkte effekt på deres motivation og energi.

"Skolen er et teoretisk område, men når de kommer herud (på Tradium, red), så får de mere lyst og gejst," afslutter Nasir Saleh-Hoseini.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


To 5. klasse elever bygger på deres modelhus Foto: Ulrik Burhøj Jepsen
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.