Nej til opgravning af Gudenå

Torsdag 17. maj 2018 kl: 07:25

Nej til opgravning af Gudenå
LÆSERBREV Af socialdemokraterne Henrik Leth, Karen Lagoni, Anker Boje, Iben Sønderup, Randers Byråd, Miljø og Teknik.

Socialdemokraterne vil aldrig bruge skattekroner på at forringe miljøet.

Vi elsker Gudenå og vil ikke støtte de lodsejere, der vil have opgravet sandbankerne i åen omring motorvejsbroen. Ligeledes skal der heller ikke bruges flere skattekroner på øget grødeskæring i den nedre del af Gudenå.

Problemer med høj vandstand i fx Nørreådalen er naturlige og dels selvskabte.

Vi levet i et fladt land, og fra Viborg til Randers er der på en god dag et fald på tre meter. Klart, at vandet ikke løber hurtigt.

Nedre del af Gudenå er også påvirket af tidevandet, og en høj vandstand i fjorden virker også vandstanden et godt stykke op i Nørreå. I øvrigt bekræfter en rapport fra Orbicon, at vandstanden i Nørreå ikke er påvirket af sandbankerne ved motorvejsbroen.

Også mange års dræning og dyrkning medvirker til oversvømmelser. Engene er flere stedet sunket op til 1,5 meter. Mange af de lavtliggende områder er ikke længere egnet til traditionel landbrugsproduktion.

Gudenå og Nørreå kan få et langt bedre miljø med mindre grøde ved at landbruget nedsætter gødningsforbruget. Uden gødning er der ikke meget vækst i vandplanterne.

Tange Sø og er også en del af løsningen. Får gudenåvandet lov til at løbe frit i stedet for at blive opvarmet i det lavvandede vandreservoir ved Tange, vil grødevæksten også mindskes lige som gennemstrømning og miljøet forbedres.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.