Tag med på Østervold og få hele historien

Torsdag 12. oktober 2017 kl: 08:12

Her ses nogle af de biler, som i 1950’erne for alvor satte deres præg på gaden og på byen. Foto: Randers Stadsarkiv
Her ses nogle af de biler, som i 1950’erne for alvor satte deres præg på gaden og på byen. Foto: Randers Stadsarkiv

Tag med på Østervold og få hele historien
Frederiksplads (det senere Østervold) før 1908, hvor Iguan-bryderne blev sat op. Randers Stadsarkiv
Fra voldanlæg til plads og torv. Fra samlingspunkt med fest og folkelighed til trafikeret boulevard. Østervold har levet en omskiftelig tilværelse gennem de 500 år, den har været et markant område i Randers.

I den sidste fortælling af årets ”Historier om Danmark” fra Museum Østjylland, er turen nu kommet til den fascinerende fortælling om Østervold, og om hvordan området er blevet til det, det er i dag.

Arkivar Tina Knudsen Jensen går en tur på Østervold og fortæller om den moderne byudvikling her. Østervold ligger i dag, hvor 1500-tallets voldanlæg var byens grænse mod øst. Da voldene forsvandt, udviklede området sig til et haveanlæg, og derfra voksede gradvist en plads, Frederiksplads, frem.

”Frederiksplads blev hele byens plads og torv. Gennem 1800-tallet var her fuldt af liv, når slagterne og fiskekonerne fyldte pladsen med deres bugnende boder frem til 1922, ” fortæller Tina Knudsen Jensen.

Byfester, brydere og en bred boulevard
Pladsen ændrede herefter igen karakter og blev centrum for byfester og andre store begivenheder. Fra 1908 blev Niels Holms springvand, Iguan-bryderne, også et populært samlingspunkt på pladsen.

Byudviklingen indhentede Frederiksplads i 1950’erne. Pladsen blev en del af den store moderne brede boulevard, der blev etableret, så biltrafikken kunne glide problemløst gennem midtbyen. Fra at være en vold og efterfølgende en aflukket plads udviklede Frederiksplads/Østervold sig til en trafikeret hovedvej gennem Randers. Parkeringspladserne fyldte pladsens midte, og som sådan kom den til at fungere frem til begyndelsen af dette århundrede.

Østervold med ansigtsløftning
For omkring 10 år siden gennemgik Østervold igen en stor forandring. Parkeringspladserne midt på gaden blev fjernet, og gadebelægningen blev ændret.

”Selv om der i dag må køre biler op og ned ad Østervold, har den genvundet lidt af sin tidligere status som plads,” mener Tina Knudsen Jensen.

Det er denne spændende udvikling, som Tina Knudsen Jensen vil tale om og uddybe ved den historiske slentretur op og ned ad Østervold.

* ”Historisk tur på Østervold”, onsdag 25. oktober, kl. 15.30 – 16. Mødested: Kulturhusets hovedindgang. Der er gratis adgang.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2018 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.