Også ytringsfrihed for offentligt ansatte

Mandag 10. juli 2017 kl: 13:50

Også ytringsfrihed for offentligt ansatte
Frederik Glerup Christensen, Randers - spidskandidat for Alternativet.
LÆSERBREV Af Frederik Glerup Christensen, Randers - spidskandidat for Alternativet.

I en undersøgelse fortaget af FTF konkluderes det, at tre ud af fem offentligt ansatte er bekymrede for at tale offentligt om kritisable forhold, som de møder i deres arbejde. Endvidere siger 39% af de adspurgte i undersøgelsen, som offentligt har ytret sig kritisk, at de har oplevet alt fra advarsler og fyringer til ytringsforbud.

Ytringsfriheden er en grundpille i vores demokrati. Ytringsfriheden sikrer, at vi kan have en saglig, kritisk debat om emner, der kan være følsomme. Og mange offentligt ansatte arbejder med områder, der berører mennesker dybt ind i deres liv. Derfor er det farligt for vores demokrati, at denne gruppe mennesker i frygt for negative professionelle konsekvenser, ikke kan tale offentligt om de forhold, de møder på deres vej.

Alternativet forslår, foruden en generel lovbestemmelse om at offentlige arbejdsgivere ikke må indføre sanktioner som reaktion på lovlige ytringer, at der oprettes en whistleblower-ordning for offentligt ansatte, så medarbejdere i det offentlige får en fortrolig kanal, hvorigennem de kan ytre sig om forhold, de støder på i deres professionelle virke.

Jeg håber ikke, at de offentligt ansatte i Randers Kommune er bekymrede eller tilbageholdende ved at udtale sig offentligt om kritisable forhold i den kommunale praksis. Jeg håber på, at der kan indgås en konstruktiv dialog i kommunen, hvis der stødes på forhold, som bør diskuteres og eventuelt udbedres.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2018 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.