Hvilke bolig-forbedringer kan bedst betale sig?

Lørdag 28. marts 2015 kl. 15:29

Hvilke bolig-forbedringer kan bedst betale sig?
Påsken bruges ofte på boligkøb og -salg. Hvad betaler sig? Foto: Hanne Saugmann.
Når det handler om at få pengene tjent bedst muligt hjem, er det ikke lige meget, hvilke forbedringer af boligen du kaster dig ud i. Vurderingschef Lars Lyse Jørgensen, ser her på, hvilke forbedringer der bedst betaler sig.

"Selv om du eventuelt ikke skal af med din bolig før om mange år, kan det have stor økonomisk betydning for din friværdi, hvis du foretager de rette boligforbedringer. Det giver dig mange nye muligheder, ligesom det naturligvis er en gevinst med en eftertragtet bolig i det øjeblik, du skal sælge den," forklarer Lars Lyse Jørgensen, Sparekassen Kronjylland.

I sit arbejde som vurderingschef bliver han ofte præsenteret for høje forventninger fra boligejerne til, hvor meget deres investeringer i boligen reelt er værd.

"Går man efter at lave forbedringer, der skal tjene sig bedst muligt hjem, bør man gøre sig klart, at energioptimeringer ofte er det mest rentable," slår han fast.

Nyt køkken og bad?
"For eksklusive køkkener gælder det generelt, at du langt fra får hele din investering hjem igen ved et hussalg. Det samme gælder for dyre badeværelser, hvor du har brugt mange penge på at investere i kvalitetsmaterialer. Farve og design på køkken eller bad er en smagssag, og æstetiske rumforbedringer er ofte sværere at tjene hjem end fx en energioptimering," forklarer Lars Lyse Jørgensen og fortsætter:

"Går du efter at få maksimalt ud af dine investeringer, så kan en basisudskiftning af et nedslidt køkken eller bad sagtens vise sig at øje boligens værdi krone for krone. En potentiel ny køber får nemlig et bedre indtryk af boligen, når det er udstyret med et nyt køkken eller bad frem for et helt nedslidt. Har du imidlertid valgt en luksusmodel, er det generelt en mindre del af udgiften, du får igen," siger han.

God idé med nye vinduer
"Nye vinduer med god isolering er noget, som boligkøberne er meget opmærksomme på. Mangler de, har køberne en oplagt anledning til at ønske et prisafslag på boligen. Derudover giver nye vinduer dig løbende en energibesparelse, mens du selv bor i boligen," minder Lars Lyse Jørgensen om.

Energioptimeringer batter
"Energioptimeringer er som hovedregel det, der allerbedst kan betale sig. De giver dig ofte en attraktiv og tidssvarende bolig, men også kontante fordele i hverdagen, ligesom de naturligvis giver et sundere indeklima i tilgift. Det gælder både ved nye vinduer, en efterisolering af boligen eller fx udskiftning af varmekilde," uddyber vurderingschefen.

Bor du i et ældre hus, der ikke er hulmursisoleret, er det et oplagt sted at starte. For et forholdsvis lille beløb opnår du ved en hulmursisolering nemlig en stor varmebesparelse, ligesom boligkøberne i dag ofte er skeptiske over for et hus med mangelfuld isolering. Gulve og lofter bør måske også efterisoleres, men udgiften er generelt større hertil, og det kan fx give mening at vente med at efterisolere gulvet, til du alligevel skal have ny gulvbelægning.

Andre investeringer, der også kan overvejes, er nye døre og nyt tag. Her er der tale om investeringer, der udover at give en energibesparing også minimerer dine vedligeholdelsesudgifter og forskønner huset rent æstetisk.

Hav både hjerte og hjerne med
"Udover at gå efter at bevare og forbedre boligens værdi på boligmarkedet er det naturligvis vigtigt også at kigge på, hvilke forbedringer der giver dig glæde i hverdagen," minder Lars Lyse Jørgensen om.

"Sidst men ikke mindst er det en rigtig god idé at lægge en plan, hvor du lader dine projekter tale sammen. En god planlægning må ikke undervurderes, for den kan spare dig for mange overflødige udgifter," slutter han.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.