Klik venligst
Klik venligstKlik venligstKlik venligst

Iguanbryderne, en vigtig del af byens DNA og kulturhistorie

Mandag 3. december 2018 kl: 07:42

Iguanbryderne, en vigtig del af byens DNA og kulturhistorie
LÆSERBREV Jan Nørskov Jørgensen, Spurvevej 25, 8930 Randers NØ - formand, Foreningen for By- og Landskabskultur i Randers Kommune.

Vor by og kommunes historie defineres gennem fortællinger og gennem byens smukke velbevarede huse, en del af vores kulturarv, som vi kan se i vores daglige færden i vores dejlige by. Dette gælder også for kommunens skulpturer og springvand.

I vor daglige færden kan vi se mange eksempler på tidstypiske skulpturer, fra Herman Wilhelm Bissens buste af Frederik 7 på Skovbakken opsat 1863 til Ingvar Cronhammers fontæne på Østervold fra 2009. Alle skulpturer er en vigtig del af vores fælles kulturarv og indgår efter vor forenings opfattelse som en del af byens DNA.

”Iguanbryderne” udført af Niels Holm og opstillet i 1908 på daværende Frederiks Plads blev skænket af Foreningen til Randers Bys forskønnelse, Randers Kommune og private bidragsydere.

Springvandet er det eneste kunstværk fra dette årti og dermed, efter vores opfattelse, en vigtig del af byens DNA.

Et samarbejde mellem vor forening By- og Landskabskultur og kommunens Bevaringsudvalg, har resulteret i en vedtagelse i kommunens Miljø- og Teknikudvalg, at den fremtidige placering af ”Iguanbryderne” bliver på Tinghuspladsen.

I samarbejde med kommunens planafdeling er der udarbejdet 3 foreløbige skitseforslag for en placering på pladsen. I de 2 af skitseforslagene arbejdes der med en placering midt på pladsen med inddragelse af 3 parkeringspladser. I det 3. forslag arbejdes med fjernelse af 14 parkeringspladser foran Tinghuset (oplyst i Randers Amtsavis 27/10 2018). Denne placering kan vi som forening ikke gå ind for.

Den endelige beslutning om placeringen på pladsen er endnu ikke taget.
Placeringen af ”Iguanbryderne” midt på Tinghuspladsen er efter vores opfatelse den perfekte. Omgivet af Tinghuset, bygningerne mod schousgadekvarteret og de nye bygninger mod Thors Bakke vil springvandet forbinde vandet til byen og byen til vandet.

Arbejdet med at rejse midler gennem sponsorater, lokale virksomheder og fonde går nu i gang. Vi har allerede modtaget foreløbige positive tilbagemeldinger, så vi i en forhåbentlig ikke så fjern fremtid igen kan se ”Iguanbryderne” i bybilledet.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Medarbejderes brug af sociale medier
- Vi mangler en strammere konkurslovgivning
- Udsigten er blodrød
- Fuhrs politiske prioriteringer
- Cykelby eller bilisternes by?
- Hvad skal vi gøre for at forebygge skolevægring?
- Politik handler om prioriteringer
- Forsøg eller eksperiment?
- En fri Gudenå leverer fisk hvis den får lov
- 'Hun har jo ikke noget tøj på'
- Vorup FB ser lyst på fremtiden
- Åbne veje i Vorup

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
Klik venligst
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk