Klik venligst
Klik venligstKlik venligst-

75-året for jernbanesabotage markeres med ny formidling

Lørdag 10. november 2018 kl: 08:04

Sabotagen af de to jernbanebroer natten mellem den 17. og 18, november afbrød jernbanetrafikken i Østjylland i 12 døgn. Foto: Randers Stadsarkiv
Sabotagen af de to jernbanebroer natten mellem den 17. og 18, november afbrød jernbanetrafikken i Østjylland i 12 døgn. Foto: Randers Stadsarkiv

75-året for jernbanesabotage markeres med ny formidling
Byrådsmedlem Iben Sønderup fik idéen at formidle historien om Langåsabotagen på stedet for den skelsættende begivenhed.
75-årsdagen for den skæbnesvangre nat for jernbanesabotagen i Langå markeres nu med en højtidelighed med samtidig indvielse af ny formidlingstavle ved den gamle kassebro i Langå. Du kan være med.

Det er Randers Kommune, Natur og Miljø, og Museum Østjylland, der står bag den nye formidlingstavle, som fortæller historien om modstandsmændene og deres historiske handling.

Gang på gang lød de øredøvende brag natten mellem den 17. og 18. november 1943. Seks modstandsfolk sprængte de vigtige jernbanebroer over Gudenå i Langå i danmarkshistoriens største og mest betydningsfulde jernbanesabotage!

Den nye informationstavle afsløres af byrådsmedlem i Randers Kommune, Iben Sønderup, der bor i Langå. Det var Iben Sønderup, der oprindeligt fik ideen til at opstille den nye formidlingstavle netop på stedet, hvor sabotagen skete for nu 75 år siden. Håbet er, at den skelsættende begivenhed huskes også i fremtiden.

”Det var utrolig godt set af Iben Sønderup, at historien om Langå-sabotagen selvfølgelig skal fastholdes og formidles på stedet, hvor den fandt sted. Her hvor man stadig kan se resterne af brohovederne, ”siger museumschef på Museum Østjylland Jørgen Smidt-Jensen og fortsætter:

”Besættelsestiden og modstandskampen er vigtige elementer i vores fælles historie, som vi ikke må glemme. Når der så ovenikøbet er bevaret fysiske levn ude i landskabet, som kan være med til at fortælle historien, er det helt oplagt at gøre noget ud af formidlingen på stedet.”

Vellykket sabotage
Ordren om at sprænge Langåbroerne i 1943 kom direkte fra London og havde til formål at lamme den vigtige togtrafik på den østjyske længdebane. De seks modstandsmænd løb ind i problemer med sprængstoffet, men alligevel lykkedes sabotagen til fulde, og broerne styrtede i grus. Togtrafikken på strækningen var herefter afbrudt i 12 døgn.

Sabotage førte til døden
Seks modstandsfolk deltog i sprængningsaktionen: Adjunkt Kai Hannibal Hoff, læge Jørgen Røjel, maskinist Sven Christian Johannesen, violinist Ole Hovedskov, lærer Ejvind Jacobsen og sparekasseassistent Oluf Akselbo Kroer.

Desværre fik aktionen fatale følger for flere af dem. Det tyske hemmelige politi, Gestapo, arresterede i tiden efter sprængningen flere af sabotørerne. Det kom til at koste Kai Hoff, Oluf Kroer og Sven Johannesen livet. De to sidstnævnte blev henrettet ved skydning på Skæring hede 2. december 1943 i det, der blev den første massehenrettelse under besættelsen.

Alle er velkomne til 75-året
Alle interesserede er velkomne til arrangementet den 18. november ved den gamle kassebro på Gudenåstien. Her vil også repræsentanter for Hjemmeværnet markere 75-året for sprængningen af Langåbroerne.
Der vil endvidere være musikalsk underholdning ved Musikhjemmeværnskompagni Aarhus, og Museum Østjylland byder på en forfriskning.

* Markering af 75-året for jernbanesabotagen i Langå med indvielse af ny formidlingstavle, søndag den 18. november 2018 kl. 14. Officiel afsløring af formidlingstavlen ved byrådsmedlem i Randers Kommune, Iben Sønderup. Sted: Ved den gamle kassebro på Gudenåstien i Langå. Alle er velkomne.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Tre hold udvalgt til konkurrence om Byen til Vandet
- Kvinde død i brand i Randers
- Skal stiendiet blive dit?
- Person fundet i fjorden identificeret
- Kvinde skyggede spritbilist
- Rekorddeltagelse i skakmesterskab
- 14-årig pige efterlyses
- Randers genopliver fastelavnsbåden
- Drikkevand i byrådet
- De havde ikke kørekort
- Vi må vi stå sammen om mere infrastruktur til Randers
- Nu åbnes naturperle i Læsten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
-
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk