Klik venligst
Klik venligstKlik venligstKlik venligst

Kvinde, svigt ej stat og hjem - gør din pligt, gå hen og stem

Fredag 9. november 2018 kl: 07:33

Debattens seks kvinder.
Debattens seks kvinder.

Kvinde, svigt ej stat og hjem - gør din pligt, gå hen og stem
Iben Sønderup, Havevej 9, Langå - byrådsmedlem og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers.
LÆSERBREV Af Iben Sønderup, Havevej 9, Langå - byrådsmedlem og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers.

”Kvinde, svigt ej stat og hjem – gør din pligt, gå hen og stem!”

Sådan lød et valgslogan i 1909 – året, hvor kvinder for første gang kunne opstille og stemme til lokale valg. Den første kvinde, der i 1909 blev valgt til Randers Byråd var fru Ane Johanne Odgaard (K). I 1915 fik kvinderne som bekendt lov til at opstille og stemme til folketingsvalg.

Men selv om det nu er over 100 år siden, at kvinder fik opstillings- og stemmeret, er kvinder stadig underrepræsenteret på alle politiske niveauer.

I Randers kørte vi en intensiv kampagne ved kommunalvalget i 2017 med det mål at få flere kvinder i Randers Byråd. Det lykkedes, og i dag er vi 14 kvinder ud af 31 byrådsmedlemmer. Før var vi 10.

Efter succesen blev jeg inviteret i studiet hos P4 Østjylland, som spurgte: ”Hvorfor er det så vigtigt for dig at få flere kvinder valgt ind?”
Det er ikke vigtigt for mig personligt. Jeg kan sagtens samarbejde med mænd, hvilket jeg også tror, de fleste af mine mandlige byrådskolleger ville sige ja til, hvis man spurgte dem.

Det næste valg, vi skal stemme til, er folketingsvalget. I dag er 62,6 procent af folketingsmedlemmerne mænd, mens 37,4 procent er kvinder. Det skal ændres. Vi skal have flere kvinder i Folketinget. Og nu vil nogen garanteret igen spørge: Hvorfor?

Kvinder har en anden livserfaring end mænd, og vi kan byde ind med noget, som mænd ikke kan. Det skyldes blandt andet, at vi stadig har et meget kønsopdelt arbejdsmarked i Danmark. Derfor er det vigtigt, at kvinder har mulighed for at bringe den erfaring i spil i magtens maskinrum, hvor de store beslutninger tages.

Lørdag formiddag 10. november kl. 11 deltager jeg derfor i en debat på Kvindemuseet i Aarhus sammen med fem andre kvindelige folketingskandidater og –medlemmer, som også er opstillet her i Østjylland. Normalt er vi uenige, men nu står vi sammen: Vi vil have flere kvinder i Folketinget.

Jeg glæder mig til at diskutere hvordan. Og det tror jeg ikke, vi er enige om.

De fem andre debattører er: Britt Bager (V), Kirsten Normann Andersen (SF), Mette Hjermind Dencker (DF), Charlotte Green (K) og Katrine Robsøe (RV).

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Danmark er danskernes land
- Besparelser rammer folkeskolebørnene
- Socialdemokratisk plattenslageri om pension
- Problematik til hjørne
- Tanker om det politiske klima
- Fingeren ud, borgmester!
- Bedre hjælp til de syge og ledige
- Mindre trængsel på E45 med bedre offentlig transport
- Randers igen Sorteper
- Det er populisme og hykleri
- Det handler om Danmarks sikkerhed
- Flere penge til vores børn

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
-
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk