Klik venligst
Klik venligst-Klik venligst

Fra smedens tang til nul huller

Torsdag 13. september 2018 kl: 08:18

Fra smedens tang til nul huller
Lars Høvenhoff, leder af tandplejen i Randers Kommune.
For cirka 100 år siden havde mere end 9 ud af 10 børn huller i tænderne, og det var som oftest smeden eller barberen, der stod for at trække de dårligste tænder ud. Det ændrede sig for randrusianske børn i 1918.

Da fik byen sin første skoletandpleje. Tandplejen i Randers Kommune fejrer 100-året med besøg på skoler og en event på Rådhustorvet.

I Randers så den kommunale tandpleje lyset i 1918 - samme år som Justitsministeriet modtog en alarmerende henvendelse om, at tandsundheden var belastende for folkesundheden.

"Det er næsten ikke til at forestille sig forandringer af den kaliber, som tandplejen og tandsundheden har gennemgået i de forløbne 100 år. Dengang handlede det om smertelindring og lappeløsninger - nu arbejder vi med forebyggelse, smertefri behandlinger og dialog med forældre," siger Lars Høvenhoff, leder af tandplejen i Randers Kommune.

Fra brandslukning til fluor-miraklet
I starten af tandplejens historie var tandlægernes arbejde en form for brandslukning. Børnene havde ondt, og minimum 90 procent af en årgang havde huller i tænderne - mange huller. I dag har 6 ud af 10 børn og unge på 15 år aldrig haft et hul i en tand.

Den mest dramatiske forandring skete for knap 50 år siden, hvor to begivenheder vendte udviklingen. Den ene var udbredelsen af tandpasta med fluor. Helt op til i dag er tandlægernes absolut vigtigste råd om forebyggelse, at man børster tænderne grundigt med fluortandpasta to gange dagligt.

En ny lov i 1972 var den anden skelsættende begivenhed. Et enstemmigt folketing vedtog, hvad de kaldte "verdens bedste lov om børnetandpleje", der pålagde alle kommuner at oprette en gratis skoletandpleje for alle børn i den skolepligtige alder. Det blev starten på den kommunale tandpleje, vi kender i dag.

Dialogen er vigtigere end boret
"I gamle dage borede vi os ud af problemerne, men i dag har vi mange flere muligheder, f.eks. med fluorbehandling, forseglinger og en ekstra indsats med tandbørsten. Vi forebygger mere, end vi behandler. Desuden skete der et kvantespring med digitaliseringen, fordi vi nu har mulighed for at bearbejde data statistisk og give forældre mulighed for at følge med i barnets journal på nettet," fortæller Lars Høvenhoff.

Et af de nyeste tiltag inden for den kommunale tandpleje handler faktisk om inddragelse af forældre i børnenes tandpleje.

"Der er kommet fokus på, at det er forældrene, der har ansvaret for børnenes tandsundhed, og derfor vil vi gerne have dem med til konsultationer helt op til 4.-5. klasse. Dialogen med forældrene er et af vores vigtigste arbejdsredskaber i arbejdet med børnene," understreger overtandlægen.

* Fredag d. 21. september får skolerne i Randers besøg af tandplejen, der i anledning af 100-års jubilæet ikke vil snakke om fluor og tandtråd, men i stedet deler lidt lækkerier ud til børnene. Lørdag d. 22. september kan man møde Tandplejen og Karius og Baktus på Rådhustorvet, hvor Muddi også giver en koncert.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Frø pop up i Kulturhuset
- Lær at pode de gamle sorter
- 75 år med soroptimister i Randers
- Derfor gnistrer det på jernbanen i Randers
- Masser af mennesker, men færre stande på messen
- Narkosigtelser til to bilister
- Kristendemokraterne på messe med det gode liv
- Mød SF på Randers Messen
- Nordbybørn indviede Naturbussen
- Velfærdslisten vil redde Mødrehjælpen
- Intet kørekort = ingen bil
- Mød Michael Aastrup Jensen på Randers Messen

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
Klik venligst
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk