Klik venligst
-Klik venligstKlik venligst

Rummelighed ligger dybt i Randers' DNA

Torsdag 24. maj 2018 kl: 17:41

Poul Jeberg byder velkommen til Birte Weiss. Foto: Kurt Helge
Poul Jeberg byder velkommen til Birte Weiss. Foto: Kurt Helge

Rummelighed ligger dybt i Randers' DNA
Rakel Ottesen, der har lavet de mange interviews i bogen '25 år efter'. Foto: Kurt Helge
BILLEDGALLERI Næstformand i Underværkets bestyrelse: '25 år efter, at jugoslaverne kom til Randers, kan vi konstatere, at rummelighed må ligge dybt i byens DNA'.

"Vi har for omkring 1000 flygtninge skabt en tilværelse, hvor der slet ikke er de problemer, som man kan høre om andre steder. Vi har ingen parallelsamfund, og vi har ikke de rødder, der skaber vanskeligheder.
Det er selvfølgelig ikke udelukkende byens fortjeneste, men også den kendsgerning, at jugoslaverne – primært bosniere – har valgt Randers og har valgt at blive her”.

Det sagde næstformand i Underværkets bestyrelse, Svend Thøgersen, da den selvejende institution torsdag eftermiddag markerede udgivelsen af bogen ”25 år efter”, hvor der fortælles historier om bosniernes baggrund under de frygtelige og voldsomme forhold i ex-Jugoslavien og deres udvikling i Randers. Det er gået rigtig godt for langt de fleste.

”Vigtigt var det, at byens politikere og forvaltninger tog opgaven med integration alvorligt”, fortsatte Svend Thøgersen.

”Der blev besluttet en spredt bosætning, hvor bosnierne blev motiverede til at bosætte sig rundt i byen og ikke lave enklaver, der kunne forhindre dem i at blive en del af lokalsamfundet. Der blev tilbudt vuggestue- og børnehavepladser, og byens skoler medvirkede positivt. Og så oplevede de nye borgere altså en stor hjælpsomhed fra lokalsamfundet, og alt i alt kan vi se tilbage på 25 gode år”.

Den tidligere mangeårige politiker og indenrigsminister Birte Weiss, der selv har udgivet bogen ”Og Balkan kom til Danmark”, fortalte om de politiske forudsætninger for den såkaldte bosnier-lov, der som et tværpolitisk kompromis blev vedtaget, da flygtningestrømmen begyndte at komme til Danmark:

”Loven blev udformet i et samarbejde med FN’s flygtningeorganisation, der anbefalede, at man ikke gik i gang med en almindelig asylbehandling”, sagde Birte Weiss og fortsatte:

”Ingen regnede med, at krigen i ex-Jugoslavien ville vare ret lang tid, og asylbehandlingen blev derfor sat i bero for to år. Men krigen fortsatte, og loven måtte på mange områder lempes omkring flygtningenes mulighed for at indtræde på arbejdsmarkedet, selv om det ikke var let med over 300.000 arbejdsløse danskere. Når vi tænker tilbage og analyserer udviklingen, så ender det jo positivt, men forudsætningerne var dog nogle helt andre, end tilfældet er det i dag”.

Underværkets leder, Poul Jeberg, styrede sammenkomsten, som var flot besøgt med en fyldt sal i det varme sommervejr. Jeberg takkede først og fremmest sin formand, Christian Krogh, og næstformand Svend Thøgersen. Uden deres ideer og opbakning undervejs var bogen ikke blevet til noget. Tak var der også til Rakel Ottesen, der har stået for de forskellige interviews med bosniere og andre nøglepersoner.

Bogen ”25 år efter” handler om de baggrunde, som 7-800 eks-jugoslaver havde med sig fra deres hjemland, da de i 1993 begyndte at komme til Randers. Det er meget personlige beretninger, der også fortæller om det at flytte til og blive integreret i byens liv.

* Bogen er på godt 150 tætskrevne og illustrerede sider og kan købes på Underværket. Forsidebilledet er et vævet tæppe med ”Sarajevo stemning”, der i 1999 blev lavet af kvinderne i Kulturkælderen.

* Se BILLEDGALLERI - klik her.

Af Kurt Helge

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Bliv klog på Færøerne
- Arkæolog gentager succesfuldt farvelforedrag
- Krebs og Kvitnes klar til Værket
- Kig nærmere på tørklædemode og ligestilling
- Tre fortællinger om Randers
- Tid til Korby Randers
- Huss en tur i Turbinen
- Kulturhuset fester og hylder fællesskabet
- Filmfestival rammer Randers
- Ny sæson med cykelsmeden og kunsthistorikeren
- Græd ikke over spildt maling
- Da blodet flød i Kolind Sund

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
Klik venligst
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk