Klik venligst
-Klik venligstKlik venligst

Randers Kristne Friskole er blevet génbank

Søndag 13. maj 2018 kl: 06:58

Kartoflerne bliver passet af eleverne, og de skal det næste stykke tid sørge for at pleje haven.
Kartoflerne bliver passet af eleverne, og de skal det næste stykke tid sørge for at pleje haven.

Randers Kristne Friskole er blevet génbank
Der sættes kartofler i banken...
Randers Kristne Friskole er blevet génbank for sjældne kartoffelarter, som den eneste skole i Østjylland. Og der er allerede godt gang i arbejdet.

Der er blevet lagt 48 forskellige sorter i skolens store køkken-og nyttehave. Målet er at bevare og beskytte de fine kartoffelsorter for fremtiden.

Friskolen samarbejder med eksperten Ole Sommer Bach, der er udviklingschef og kurator i Randers Regnskov. Han havde medbragt 48 kartoffelsorter, som 6. og 7. klasse skulle lægge i jorden før kristi himmelfarts ferien.

Nogle af kartoflerne stammer fra hans egen samling og andre fra forskellige genbanker rundt om i Danmark.

”Vores biodiversitet er på vej ned, og det er vigtigt, at vi gør noget aktivt for at bevare den for fremtiden”, fortalte Ole Sommer Bach eleverne, inden de gik ud i sommervejret for at gøre skolehaven klar til kartoflerne.

Randers Kristne Friskole anlagde i efteråret 2017 en 450 kvm stor skolehave, som danner rammen for et af flere forskellige udendørs klasserum. Skolehaven rummer store muligheder for nye undervisningsformer og tværfaglige læringsforløb på tværs af forskellige klassetrin.

”Det er meget værdifuldt for vores elever at blive en del af det her projekt. De bliver de bevidste om, at det er vigtigt at tage hånd om vores natur og bevare dens planter og dyr for fremtiden,” siger lærer Jesper Futtrup Maksten.

Kartoflerne bliver passet af eleverne, og de skal det næste stykke tid sørge for at pleje haven, så de kan høste frugterne af deres arbejde senere på året. Nogle af kartoflerne vil blive anvendt i madkundskab, SFO’en eller til skolens årlige høstmarked, mens nogle få udvalgte kartofler vil blive anvendt til at skabe en helt ny Randers Kristne Friskole-kartoffel.

Eleverne skal være med til at indsamle frø, skaller, bær og blomster fra kartoflerne, så de ved hjælp af génteknologi kan skabe en helt ny sort. Jesper Futtrup Maksten fortæller om det innovative aspekt ved at dyrke kartofler ved hjælp af genteknologi:

”De skal ved hjælp af genteknologi opleve, hvordan man kan skabe noget helt nyt og innovativt – kan man fx skabe en kartoffelsort uden skrald eller en kartoffel, som kan koges på et minut? Vi skal vække deres interesse og nysgerrighed omkring naturfaget, for det rummer utrolig meget”.

Også skoleleder Kirstine Ipsen er begejstret:

”Kartoffelprojektet er et fantastisk projekt, fordi det rummer så mange lag af dét, der er skolens identitet: Eleverne arbejder eksperimenterende og innovativt med autentiske problemstillinger i naturen som læringsrum, de får konkrete output på deres indsats og samarbejde, de udfordres i deres holdninger til naturens ressourcer og de tilegner naturfaglig viden på højt niveau, der inkorporeres som grundlag for deres eksamen i 9. klasse. Projektet bringer alle vores tre profilområder i spil.”

* Randers Kristne Friskole, Moseskellet 2–8, Randers NV, har ca. 200 elever. Skolen har en grøn, kristen og talentorienteret profil.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Frø pop up i Kulturhuset
- Lær at pode de gamle sorter
- 75 år med soroptimister i Randers
- Derfor gnistrer det på jernbanen i Randers
- Masser af mennesker, men færre stande på messen
- Narkosigtelser til to bilister
- Kristendemokraterne på messe med det gode liv
- Mød SF på Randers Messen
- Nordbybørn indviede Naturbussen
- Velfærdslisten vil redde Mødrehjælpen
- Intet kørekort = ingen bil
- Mød Michael Aastrup Jensen på Randers Messen

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
Klik venligst
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk