Annonce
Del på Facebook   Print siden

Hov, kvælstofudledningen falder efter Landbrugspakken

Torsdag 12. april 2018 kl. 10:44

Hov, kvælstofudledningen falder efter Landbrugspakken
Jørgen Evald Jensen, Munkholmvej 49, Poulstrup - faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug.
LÆSERBREV Af Jørgen Evald Jensen, Munkholmvej 49, Poulstrup - faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug.

Det blev slået stort op i mange medier, da Danmarks Naturfredningsforening sidste forår forlangte en genforhandling af Landbrugspakken. Kravet skyldtes, at den årlige Novana-rapport fra Aarhus Universitet fortalte om en mindre merudledning af kvælstof til kystområderne omkring Danmark.

Nu fortæller de nyeste tal minsandten en helt anden historie:

Kvælstofudledningen faldt fra 77.000 tons i 2015 til 62.400 tons i 2016 – altså det første år, hvor danske landmænd kunne gøde ekstra som følge af Landbrugspakken. Selv korrigeret for nedbør var der tale om et fald.

Måske skulle journalister, politikere og meningsdannere prøve at slappe lidt af, når øget nedbør – og intet andet – med jævne mellemrum får kvælstoftallene i vejret. Der er ingen grund til at angribe Landbrugspakken eller for den sags skyld de landmænd, som endelig har fået lov til at give planterne den gødning, de har behov for.

Den helt store gevinst ved Landbrugspakken er jo netop, at målinger og ikke modeller skal ligge til grund for den fremtidige regulering. Det er da noget, alle burde kunne bakke op om – at virkeligheden råder i stedet for myter?

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.



Kommentarer til artiklen:
Nå ja og hvorfor var der så voldsomt iltsvind i de indre farvande efter sommeren 17? Ensomme uden sol og varme. Hænger det måske sammen med at klorofyl tallene var rekordhøje i netop 17. Altså voldsomt mange alger. Jeg tror det såkaldt Bæredygtige Landbrug skal være lykkelig over at sommeren var så dårlig. Hvis sommeren 18 bliver varm, stille sig solrig har vi balladen med fiskekød, stinkende strande som turisterne flygter fra, men så vi Bl jo bare give vejret skylden.
Jørn Chemnitz , 14-04-2018 22:21:19

I denne avis den 12. april er Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug ude med riven efter Danmarks Naturfredningsforening.
Anledningen er, at kvælstofudledningen faldt fra 77.000 tons i 2015 til 62.400 tons i 2016 - altså det første år, hvor danske landmænd kunne gødske ekstra som følge af Landbrugspakken. Altså et fald på hele 14.600 tons kvælstof. Og så burde vi alle jo juble, for det skulle betyde mindre algeopblomstring og iltsvind i vores farvende.
Men det gør vi så ikke, for så simpelt er det forkert at anskue det. For kvælstofudledningen afhængig af, hvor meget det regner, og 2015 var, som de fleste nok husker, meget regnfulgt, hvilket gjorde, at kvælstofudledningen fra landbrugsjordene var langt større end i et "normalår".
Hvor meget kvælstofudledningen reelt faldt har Ingeniørens web-udgave beregnet og offentliggjort den 9. april. Her viser det sig , at korrigeret for regnvejret, faldt udvaskningen fra 59.800 tons i 2015 til 59.000 tons i 2016. Og der er da mildest talt en forskel på 14.600 og 800.
I Landbrugspakken var det forudset, at baseline fremskrivningen af kvælstofudledningen i 2016 ville være 54.500 tons kvælstof, men udledningen var altså 59.000 tons. Så hermed faldt en af forudsætningerne for Landbrugspakken dermed pladask til jorden.
Så der er ingen grund til at "journalister, politikere og meningsdannere" prøver at slappe lidt af. Skadevirkningerne af Landbrugspakken var mindre biodiversitet langs vore vandløb, da randzonerne blev fjernet, hvilket betød at kvælstof, fosfor og sprøjtegift kom 8 m. nærmere vandløbene med skade for fisk og insekter til følge - samt mindre spredningskoridorer for det trængte markvildt. Dertil kom så førnævnte øgede algeopblomstring og iltsvind i vores farvande, da landbruget fik lov til at bruge mere kvælstof.
Så den rosenrøde fremstilling af kvælstofudledningen af den faglige direktør kan man kalde mildest talt manipulerende.
Men den ros skal Jørgen Evald Jensen dog have, at han dermed dementerer bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug Alfred Tværsig Olesens udsagn om, at: "her er der jo intet nitrat ført ud i vandløbene i årevis – dansk landbrug har jo været begrænset på brugen af gødning – og nu med den øgede tildeling af kvælstofgødning kommer der heller ikke noget ud. Planterne spiser jo op. Det kan måles."
Med den utroværdighed som Bæredygtigt Landbrug hermed udstiller kan det undre, at Venstres tidligere forsvarsminister og nuværende politiske ordfører Søren Gade ikke finder sig for god til at bakke op om foreningen ved at tale til deres generalforsamling. Tilmed efter at formanden har opfordret medlemmerne til selvtægt.
Søren Grothe Petersen, 14-04-2018 17:42:33


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat
Læserbrev: Hvorfor har vi en kulturpolitik i Danmark, hvor københavnske museer åbenbart er bedre end de østjyske?
Læserbrev: Hvorfor har vi en kulturpolitik i Danmark, hvor københavnske museer åbenbart er bedre end de østjyske?
Debat
Læserbrev: Våben som stueren investering
Læserbrev: Våben som stueren investering
Debat
Læserbrev: Lån er ikke opsparing!
Læserbrev: Lån er ikke opsparing!
Debat
Debat: Krig og kontanter
Debat: Krig og kontanter
Debat
Debat: Øl, CO2 og temperatur
Debat: Øl, CO2 og temperatur
Debat
Debat: Er almenvellet afhængig af fem P-pladser?
Debat: Er almenvellet afhængig af fem P-pladser?
Debat
Debat: Skat på livet suger livet ud af landet 
Debat: Skat på livet suger livet ud af landet 
Debat
Debat: SF vil forbyde bundtrawl helt
Debat: SF vil forbyde bundtrawl helt
Debat
Læserbrev: Trafik i Dronningborg
Læserbrev: Trafik i Dronningborg
Debat
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder