Klik venligst
-Klik venligstKlik venligst

Det handler om sten

Mandag 26. februar 2018 kl: 06:46

Det handler om sten
Foredrag ved Jens Reddersen, tirsdag 6. marts kl. 14.30 i Enghøj Sognegård.
Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge fortæller om nationalparkens vejviserstenprojekt - med eksempler fra Randers - ved et foredrag i Enghøj Sognegård.

Danmark er ikke et klippeland. Alligevel har vi mange sten. Og måske netop derfor har danskere en særlig forkærlighed for sten. Hvidmalede sten ved indkørslen, trædesten, stendiger, stenkantede bede, en stor sten i græsplænen osv. Få tænker på, at alle vores mange sten er kommet med kæmpestore gletsjere under de sidste 2,6 millioner års mange istider fra vore nordiske brødrelande.

Nationalpark Mols Bjerge arbejder med og formidler historien om de store sten, sporene af de enorme gletsjere, der havde dem med hertil og smed dem, hvor de nu stod, da de smeltede væk.

Mange mennesker har hadet geologitimerne i deres skoletid og den støvede lærdom om ”ledeblokke”. Men for 5.500 år siden var danskerne ellevilde med sten. Dengang besluttede vi os for at stoppe med at være rejsende jæger og blev bofaste bønder – og så startede byggeriet af måske 30.000 stendysser i Danmark. Kun ca. 2.000 er tilbage, men rigtig mange på Kalø-Mols, hvor nationalparkens frivillige nu laver naturpleje og gør dem flotte og synlige igen. Få en håndfuld af de bedste historier om dysserne og deres sten – ikke mindst Agri- og Poskærdyssernes tvillingesten på 19 og 16 ton.

I Andelstiden gik jagten på stendysserne virkelig ind. Jens Vejmand tog for sig af de byggematerialer, der var lige ved hånden, til skærver og til de vejvisersten, som er et helt unikt kulturminde - enestående for Djursland. Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge vil fortælle om nationalparkens vejviserstenprojekt – også med eksempler fra Randers.

* Foredrag ved Jens Reddersen, tirsdag 6. marts kl. 14.30 i Enghøj Sognegård. Pris: 50,- kr. inkl. kaffe og kage.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2018 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Pyrus varmede midtbyen op
- Vidste du...
- Doc Houlinds jazzrevival slutter året
- Kikker du billeder eller ser du dem?
- Talentskolen inviterer til julevisninger
- En ternet Ninja tidligt på den
- Ekdahl spiller prisvindende album i fuld længde
- Farverig dans på Underværket
- Nyt galleri i Frederiksdal
- Gratis koncert
- Mr. Supertramp på Værket
- Værkets svingdør i flittig brug

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
Klik venligst
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk