Klik venligst
Klik venligstKlik venligst-

Offermosen vækkes til live

Onsdag 12. juli 2017 kl: 11:48

Offermosen vækkes til live
Museumsinspektør Ernst Stidsing viser rundt. Her ses han med resterne af et af de ofrede hestehoveder. Foto: Museum Østjylland
Afhuggede hestehoveder, trækøller og bunker af lerkar. Det er nogle af de centrale elementer i jernalderens offermose, som netop nu bliver genskabt på Museum Østjylland i Randers.

Arbejdet med den nye oldtidsudstilling ”Livet ved fjorden” omfatter en total genopbygning og foryngelse af den gamle udstilling, heriblandt opbygningen af en mose.

Offermosen genopstår fyldt med fine jernalderfund fra Fuglsøgård mellem Mariager Fjord og Randers Fjord.

”Når vi arkæologer udgraver offermoser er vi altid spændte på, hvad der dukker op, fordi moserne tit indeholder mange og vedbevarede fund, ” fortæller museumsinspektør og en af tilrettelæggerne af udstillingerne, Ernst Stidsing og fortsætter:

”Respekten for gudernes magt var i oldtiden enorm. I offermoserne kunne menneske komme i kontakt med guderne, og mildne dem ved at ofre: Fødevarer, smykker og andre smukke ting, dyr og ja, af og til endda mennesker. ”

Heste til guderne
Blandt de fund, som udstilles i den nye udstilling, er tandsæt fra hestehoveder, som er blevet ofret for at mildne guderne. Der er også fundet trækøller og tøjrpæle, der har været brugt til at tøjre offer-hestene i mosen. Mere end 125 ofrede lerkar er også fundet i mosen ved Fuglsøgård, 30 af dem udstilles i de nye udstillinger.

Museets kendte moselig, Auningkvinden, får også sin plads i den nye udstilling. Hun blev i sin smukke dragt for cirka 2.200 år siden ofret til guderne.

I jernalderen havde menneskene de samme ønsker som i dag 2.000 år senere: Fred, rigdom og frugtbarhed. Fik kvinderne ingen eller syge børn, slog høsten fejl, ramte naturkatastrofer osv., så så oldtidens mennesker mod himlen og guderne.

Da mosen var et uhyre vigtigt sted for jernaldermennesket, får den selvfølgelig nu en central placering i den nye udstilling, ”Livet ved Fjorden”. Her bliver mosen delt i en offermose og en arbejdsmose.

Barnelig i Bjerregrav
”Vi udstiller blandt andet skelettet af et mindre barn, som formodentlig er omkommet i en mose ved Bjerregrav. Jernaldermennesket brugte mosen til udgravning af tørv og myremalm. Det lille barn er faldet i en tørvegrav og har ikke kunne komme op igen,” fortæller Ernst Stidsing.

* Den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden” åbner lørdag den 7. oktober.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.

© Copyright 2018 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Del på Facebook   Print siden   Send denne side til en ven  

-

Flere nyheder i denne sektion:

- Rummelighed ligger dybt i Randers' DNA
- TV2 live på ny måde
- Små sang for store
- Forårsudstilling på tøjhuset
- Arkitekturværksted på J. O. Krags Plads
- Kreativ sommerferie
- Store Familiedag er tilbage
- Kriblekrableboks indvies
- En anderledes koncert
- Rejs med litteraturen ind i oldtiden
- Her er navnene til Rockshow 2018 i Randers
- Cirkus og Randers på eventyr

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Adresse:
 
By:
 
Indtast bogstaverne: ÆØÅ   - dette er for at undgå spam.
Klik venligst
Klik venligst
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld
Dagens vise ord
Brug RANDERSiDAG
RANDERSiDAG.dk bliver dagligt læst af tusindvis af mennesker, der gerne vil læse om din klubs og forenings arrangement, nyt om og fra din butik, erhvervslivet, læserbreve, omtaler osv.

Vi vil gerne bringe din annonce. En ganske traditionel annonce, eller et annonce-banner, der ligger permanent på netavisen, så længe, du har lyst. Det koster ikke meget, men du gør opmærksom på din forretning døgnet rundt. Der er ledige annoncepladser på hele siden. Priserne starter ved kr. 650 for en hel måned. Vi har annoncepladser til enhver pengepung.

RANDERSiDAG er også på Facebook og har en Youtube-kanal. Hjælp os med at fortælle om din gratis netavis.

Og så har vi samlet alt i én postkasse med én mailadresse:

Mail: info@randersidag.dk

Vi ser frem til at høre fra dig.

Mvh. RANDERSiDAG.dk