Annonce
Del på Facebook   Print siden

Nogle lyver, andre tier, børnene betaler

Fredag 30. september 2016 kl. 10:39

Nogle lyver, andre tier, børnene betaler
Jesper Bræmer, Randers - Liberal Alliance Randers.
KRONIK Af Jesper Bræmer, R. Hougårds Vej 66, Randers -Liberal Alliance Randers.

I tumulten om manglende provenu, skimmelsvamp og råberi fra selviscenesættende politiske lokallister, må vi ikke glemme den største skandale og misbrug af embede i skoledebatten. Historien om hvordan man gennemførte sin egen ideologiske dagsorden ved at true og give mundkurv på. Fortællingen om nedlæggelsen af private frivillige initiativer i et styre, hvor selvstændighed og virke straffes, såfremt det ikke passer ind i de folkevalgtes regneark.

Det røde flertals egennyttemaksimerende berøringsangst
Vi må ikke glemme historien om hvordan et samlet rødt flertal i byrådet, afklapsede enhver mulighed for, at de randrusianske borgere selv kunne starte deres egne skoler og initiativer, hvis de ikke var tilfredse med de muligheder eller den kvalitet, kommunens egne skoler kunne levere.

Historien starter egentlig længe før skolestrukturen blev gennemført. Vi skal helt tilbage til midten af 00’erne, hvor det første gang blev bekendtgjort, at der eksisterede og fremadrettet ville blive en stor overkapacitet af elevpladser, foruden et stort underslæb fra renovering af kommunens folkeskoler.

Fyldt med gode intentioner om bedre faciliteter og kvalitet i undervisningen, begyndte man debatten om, hvordan det hele skulle foregå. En debat der hurtigt blev lagt låg på, da det siddende røde styre fandt ud af, at uagtet hvor gode intentionerne er, så vinder man ikke pengefyldte poster i byrådet ved at lukke skoler – man risikerer faktisk ikke at blive valgt igen.

Så, ansvarsløse som man var, besluttede man, at det nok var bedre at vente med skolestrukturen, til en anden sad ved magten.

Kommunalvalgt i 2013 åbnede op for netop denne situation. Det nye bystyre var klar over, at der ikke var nogen vej uden om: Ansvaret måtte bæres, og en ny skolestruktur skulle gennemføres.

Allerede inden sommeren 2014 var planen klar. Flertallet for forliget var fundet, strukturen var lagt, høringsperioden var ovre – alt var klappet og klar. Det eneste, der ventede, var den endelige udmelding om hvilke og hvor mange skoler skulle der lukkes? Det store spørgsmål stod tilbage, som en tidsindstillet bombe under lokalsamfund, børnefamilier, pædagoger og skolelærer.

Hvorfor meldte man det ikke ud og fik gennemført strukturen inden sommerferien, så alle kunne berede sig på, hvad der nu skulle ske? Hvad kunne agendaen være?

Den første svinestreg
Ønsker man at starte en privatskole skal en anmeldelse være Undervisningsministeriet i hænde senest 15. august året forinden skolen skal opstå.

Skal en privatskole opstå, er det essentielt at få tilladelsen og støttekronerne fra staten med, ellers hænger økonomien ikke sammen. Ligeledes er det essentielt at en privatskole der skal åbne sine døre, hvor en kommunalskole lukker, opstarter samme år som folkeskolen lukker, ellers er overlevelsesraten næsten lig nul.

Det var derfor af afgørende betydning at de randrusianske borgere inden sommerferien fik besked på, hvordan strukturen skulle udmønte sig, så de havde mulighed for at reagere herpå. Noget de folkevalgte politikere bag skoleforliget var velvidende om. Skandalen starter i virkeligheden her, i og med politikerne aktivt planlægger at gøre medborgerskabet umuligt.

Heldigvis er Randers nærmest blevet symbol for den jyske kampånd. Vi er ikke borgere der blot lægger os ned og lader os trampe på, for i Randers står vi sammen.

Med virkemod gik arbejdet i gang rundt omkring i kommunen, for, den megen politiske modstand til trods, at give privatskolerne et forsøg. Foreninger blev stiftet, bestyrelse nedsat, midler blev samlet sammen og der blev lagt mange kræfter i at få rejst initiativerne. En flot og hæderlig indsats, der kun kan gøre en stolt som Randersborger.

Den anden svinestreg
En skole kræver plads. Plads til læring og elever. Heldigvis var der rigeligt med plads der hvor ihærdige borgere forsøgte at skabe privatskoler. For kommunen havde meddelt at de ville lukke deres aktiviteter på de respektive kommuneskoler. Dermed var der mulighed for hurtigt at komme i gang med etableringen af skolerne, så børnene kunne sige goddag på den samme skole som de sagde farvel før sommerferien.

Uheldigvis for borgerne, ville de folkevalgte politikere i første omgang ikke høre tale om, at de kunne få lov at købe bygningerne. Da man endelig kunne se den vrede folkemasse hobe sig op, gav de folkevalgte sig, og tilbød at man kunne købe bygningerne tilbage til lokalsamfundet - men med en lille note. Man måtte nemlig kun købe ejendommene, hvis man ikke benyttede disse til privatskoler.

Her er det vigtigt at huske på, at det er borgerne selv, der har betalt for disse bygninger, igennem nogle af landets højeste kommunalskatter. Kort fortalt måtte borgerne ikke købe deres egne bygninger og bruge dem til, hvad de fandt nødvendigt. Man forsøgte da at finde alternative lokaler, men det kan være svært at opstøve egnede skolebygninger i byer, der allerede har skolebygninger. Som tidligere skrevet, så skulle skolen starte det samme år, som kommuneskolen lukkede, for at have en væsentlig chance for at overleve.

Sabotage og revolverdiplomati
Vi så det blandt andet med Vorup Friskole. Her fik man den gode idé at samarbejde med en anden institution i lokalområdet. Vorup Børne- og Ungehus var med på samarbejdet om, at friskolen kunne have sin spæde start i Deres lokaler.

Idéen røg dog desværre hurtigt til jorden igen. Vorup Børne- og Ungehus fik besked på, at hvis de samarbejdede med Vorup Friskole, ville kommunen tage støttemidler fra dem.

Vorup Børne- og Ungehus er en selvejende institution, hvorfor en sådan trussel kun kan tolkes, som værende en pistol for panden fra de folkevalgte politikere. Direkte sabotage og trusler mod frivillige private initiativer for at drive kernevelfærd, betalt af de samme borgere, man nu med magt truer til stilhed for at få sin vilje.

Tilfælde der desværre findes mange af i Randers kommune i det efterfølgende spil omkring udmøntningen af den nye skolestruktur. Et spil hvor medborgerskab, frivillighed og private initiativer for alvor blev slået til jorden som noget, folkevalgte i kommunen ikke ville støtte op om.

En arrogant tilgang der viser, at de folkevalgte er overbevist om at de ved bedre, end de borgere de repræsenterer. Ved bedre end de borgere der driver de lokalsamfund og byer, der holder Randers sammen og åbenbart ved hvad der er bedst for borgernes børn.

Tilbage sidder vi med tre forligspartier, Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der alle postulerer sig som partier af folket, der tilsyneladende ikke har nogen dårlig smag i munden over, den måde man har behandlet kommunens borgere på.

Gammelt nag og spil skal man lægge bag sig. Men glemmer man historien, vil den gentage sig, og resulterer i dårlige og uigennemtænkte beslutninger. Glemmer man historien, glemmer man sig selv.

Tilbage er der en række spørgsmål, man som borger, forældre og skolelærer kunne ønske sig et entydigt svar på. Hvorfor skulle der lukkes landsbyskoler? Hvad lå til grund for, at det netop var de skoler, man valgte at lukke? Det er en helt anden snak. Men lad os tage én skandale ad gangen.




Kommentarer til artiklen:
Desværre den situation vi som borgere må stå model til. Jesper har en vigtig pointe, og det er at de folkevalgte skal arbejde for folket og ikke til egen vinding eller magtfuldkommenhed. Vi (Konservative i Randers) var med et langt stykke af vejen, men trak os heldigvis ud af denne skandale. Det var mere på formaliteter end indhold at vi trak os, men indholdsmæssigt var vi også meget langt fra den løsning der blev gennemtvunget. Der skulle lukkes skoler for der er faldende børnetal, så desværre er det nødvendigt. Men hvorfor skal der tages så store hensyn til det enkelte byrådsmedlem og hvor dennes børn går i skole? Hvorfor er overbygningsskoler en god ide i sydbyen og ikke i nordbyen? Hvorfor er der trafikalt kaos omkring Søndermarkskolen nu og ikke tidligere? (Kan det have at gøre med at der er 3 skolebusser der kommer efter kl. 8.00, således disse ikke kan benyttes af eleverne?) Hvorfor fratager man befolkningen mulighed for privatskoler, i stedet for at lave en kvalitet i folkeskolen der gør det til det naturlige valg? Fordi der er sjusket med forarbejdet, sjusket med samarbejdet og sjusket med resultatet. V og DF vil ikke efterfølgende samarbejde med K, da de ikke stoler på os, og fred være med det - vi vil ikke være med til den gang sjusk som de står for. Vi vil meget hellere en dialog med vælgerne, ordentlighed og grundighed når vi ændrer vilkår for samtlige børnefamilier i Randers. Så til trods for at både vi og LA ikke er de største partier, så har vi borgerlige hjerter og liberal tankegang, og med det udgangspunkt kommer vi længere end med magt, personlige interesser og sjusk...

Morten Munk Andresen, 04-10-2016 14:21:09

Sandheden kommer altid frem. Det er bare et spørgsmål om tid. I den her sag fører hr. Grosbøl sig frem som sin tro meningsfælle hr. Arne Erikslev. De to herre er umulig at føre en seriøs meningsudveksling med. Måske i mangel på argumenter eller med risiko for at "tale over sig" ender to herre altid med nedgørende kommentarer som sandheden bliv det første offer, mange men tavse mener det samme som os(DF og Venstre) eller ingen vil diskutere med jer.
I dette tilfælde afsløre hr. Morten Grosbøl det, som de fleste af vi modstandere af skolestrukturen har sagt og skrevet hele tiden.
En anden "løgn", som skolelukningsbanditterne ikke vil have frem, var aftalen mellem Nyhus & co og Venstre før valget 2013 om, at der skulle lukkes skoler efter valget uanset, hvem der vandt. Hvis det var den bedste ide for skolevæsenet, var det da mærkeligt at det blev fortiet under valget.
Michael Povlsen, 02-10-2016 18:24:33

Opfører man sig ordentligt, så har man naturligvis åbenhed fra start om så vigtige ting som en skolestrukturproces og offentliggør en eventuel beslutning i samme øjeblik høringsmaterialet kan være klart (i Randers-sagen cirka medio juni).

Og hvis det er i sommerferieperioden, så forlænger man blot høringsperioden udover den lovbefalede.

Det gør man i andre kommuner ... men det ved Morten G og ligesindede, der sidder i deres mørklagte møderum naturligvis intet om (og har heller ikke begreb skabt om, hvorfor borgerne har krav på den slags selvfølgeligheder indenfor god forvaltningsskik). Et eksempel fra Syddjurs Kommune:

Citat: "Nedlæggelse af Bauneskolen, Feldballe Skole og Ugelbølle Skole [...]
Forslaget sendes i offentlig høring og til udtalelse i alle skolebestyrelser. Den lovbestemte offentlige høringsperiode på 8 uger forlænges på grund af sommerferieperioden til12 uger og løber fra lørdag den 6. juni 2009 til søndag den 30. august 2009. "

Den slags lov-banaliteter er de (nu efterhåndende alle rejste) involverede forvaltningsfolk naturligvis bekendte med og vil have gjort de skoleskandale-ansvarlige bekendt med.

Min vurdering er derfor helt klart, at de skoleskandale-ansvarlige politikere i forhandlinggruppen har handlet i ond tro, med det klare formål dels at forhindre friskoleinitiativer fra forældre og nærmiljøer, som ville forsøge at redde den danske folkeskolemodel i Randers Kommune - dels helt bevidst at få høringsperioden placeret midt i skolestartkaos.

Men som nævnt herunder - tak for den rygende pistol ... Morten G
Kalle Nielsen, 01-10-2016 11:07:43

De Vdf skoleskandale-ansvarlige har hidtil (mod al logik for dem der kender sagsakterne) grinagtigt fastholdt overfor borgere, presse, statsforvaltning og ministerium, at skoleforslaget først var færdigt få dage før offentliggørelse.

Alle der sat sig ind i sagen ved, at beslutningen kunne være udmeldt i juni - men ikke desto mindre har de skoleskandaleansvarlige fra Vdf krampagtigt forsøgt at omskrive sandheden.

Nu giver Morten G så alle os andre den længe ventede rygende pistol:
"Begrundelsen for at melde ud var ikke det, rygtesmedene efterhånden har fået alle til at tro, men at offentlighedsperoden ville komme til at ligge i sommerferien. Derfor og kun derfor blev offentliggørelsen forskudt."

BANG - krudtrøgen svider i næsen - og vi har noteret den rygende pistol.

Tak for det Morten G - rart at få bekræftet jeres tidligere løgne.
Kalle Nielsen, 01-10-2016 10:55:11

Stop nu hr. Grosbøl og hold Dem til sandheden.
Nu var De jo ikke tilstede i Randershallen. For det med at møde det personale, som blev ramt af DF's beslutning om lukning af 5 skoler, nedvædiger I jer jo ikke til.
Det var embedsmændene og de har åbenbart haft det så dårligt med , at de er flygtet fra Randers.
Ups, nåh nej det er jo også listernes skyld, hvis man skal tro DF's spin.

Michael Povlsen, 30-09-2016 20:20:18

er, at I efterhånden selv tror på Jeres sludder!
Morten Grosbøl, 30-09-2016 18:46:32

Nu må vi se om vi kan få den gamle mand op af stolen.
Sikke da en gang forblommet vrøvl. Med offenlighedsperioden mener hr. Grosbøl vel høringsperioden og den kan man da gøre lige så lang, som man vil.
I den forbindelse kom en af Venstres og DF's højt værdsatte embedsmænd med en løgn, da skolestrukturen blev fremlagt i august 2014 i Randers Hallen. Her måtte vi lægge ører til, at forvaltningen ingen sommerferie havde haft, for man skulle komme med et udspil til, hvilke skoler, der skulle lukkes. Det var jo allerede aftalt i juni månede 2014.
Ikke underligt, at denne højt værdsatte embedsmand har fundet sig et andet arbejde. Det er ikke rart at blive bedt om at lyve.
Michael Povlsen, 30-09-2016 17:11:50

"Det var derfor af afgørende betydning at de randrusianske borgere inden sommerferien fik besked på, hvordan strukturen skulle udmønte sig, så de havde mulighed for at reagere herpå."

Begrundelsen for at melde ud var ikke det, rygtesmedene efterhånden har fået alle til at tro, men at offentlighedsperoden ville komme til at ligge i sommerferien. Derfor og kun derfor blev offentliggørelsen forskudt. Der blev ikke på noget tidspunkt nævnt noget om anmeldelser af friskoler!


Morten Grosbøl, 30-09-2016 14:10:08


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Læserbrev: Vi tager nye, vigtige skridt mod et grønnere Danmark
Læserbrev: Vi tager nye, vigtige skridt mod et grønnere Danmark
Debat
Læserbrev: Pyt med lidt blod ... eller
Læserbrev: Pyt med lidt blod ... eller
Debat
Læserbrev: Når løgnen står over samvittigheden
Læserbrev: Når løgnen står over samvittigheden
Debat
Læserbrev: Rekrutteringsudfordringer truer velfærden og den grønne omstilling
Læserbrev: Rekrutteringsudfordringer truer velfærden og den grønne omstilling
Debat
Læserbrev: Bureaukrati og pseudoarbejde har gennemsyret kommunerne længe nok
Læserbrev: Bureaukrati og pseudoarbejde har gennemsyret kommunerne længe nok
Debat
Debat fra SF: Ældreplejen bløder - Vi skal gribe ind nu!
Debat fra SF: Ældreplejen bløder - Vi skal gribe ind nu!
Debat
Debat: SU-reformen er vanvittig usympatisk
Debat: SU-reformen er vanvittig usympatisk
Debat
Læserbrev: Farligt udslip fra myndighedspersoner om klima
Læserbrev: Farligt udslip fra myndighedspersoner om klima
Debat
Læserbrev: Vis os dokumentationen
Læserbrev: Vis os dokumentationen
Debat
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder